Apeleaza la specialisti in Mobilitate Internationala pentru obtinerea Formularului A1
Aplica pentru Formular A1 online
Specialistii nostri va supun atentiei, cele mai relevante informatii, studii de caz si opinii in materia detasarilor internationale si a mobilitatii fortei de munca in UE
Indemnizatie Detasare Transnationala sau Diurna?
Alte obligatii pentru Detasarea Transnationala
Angajatorii trebuie sa se asigure ca respecta legislatia locala cat si cea europeana.
Pe langa obligatia de a obtine Formularul A1, angajatorii trebuie sa se asigure de plata impozitului pe venitul salarial, incat din prima zi de detasare efectiva, in cazul in care detasarea va depasi 183 de zile calendarinstice consecutive. Acest aspect se poate aplica si retroactiv, daca detasarea initiala este prelungita si cumulat, se depaseste pragul de 183 de zile calendaristice consecutive.
De asemenea, angajatorii trebuie sa notifice autoritatile din tare de destinatie de prezenta salariatului detasat sau a echipei de salariati. Forma de notificare variaza de la tara la tara. In tari precum Italia, Franta, Italia, notificare se poate transmite online, pe site-ul Ministerelor Muncii. Totusi, exista unele tari care solicita transmiterea informarii sub forma scrisa, prin servicii de curierat.
Angajatorii trebuie sa se asigure ca platesc salariatii proprii la nivelul minim din tara de destinatie. Atentie: sunt unele tari, precum Germania cu salarii de clase / calificari unde salariul poate diferi de la land la land.
Exemplu: se determina salariul minim din tara de destinatie pentru aceeasi functie (sau cat mai similara) cu care este incadrat salariatul detasat. Diferenta rezultata dintre salariul minim dn tara de destinatie si salariul de incadrare din contractul de munca al salariatului, trebuie mentionata in actul aditional de detasare transnationala ( acesta se transmite si in Revisal) si trebuie denumita Indemnizatie lunara detasare transnationala bruta. Aceasta valoare trebuie platita lunar, pro-rata in functie de numarul zilelor efective de detasare din luna respectiva.
Urmand exemplul de mai sus, angajatorii se asigura ca respecta in totalitate cerintele legislative, locale si europene si sunt acoperiti in cazul unor controale din partea autoritatilor romane (ITM sau ANAF) sau ale celor din tara de destinatie.
Pe langa ce le mai sus, angajatorii trebuie sa le asigure salariatilor cheltuielile de transport ruta Romania – tara de detasare si retur, ocazionate de desfasurarea activitatii in strainatate de salariatul detasat. Pe durata detasarii, angajatorul asigura cazarea in unitati hoteliere sau in imobile cu destinatie de locuinta dupa caz, plus, cheltuielile aferente.
25 Februarie 2024
Brexit - Impactul asupra mobilitatii salariatilor Sunteti pregatiti?
Incepand cu 1 Ianuarie 2021, angajatorii romani care vor trimite angajati in Marea Britanie, cat si cele britanice care vor trimite angajati in Romania sunt nevoite sa adopte masuri noi.
In prezent, se adopta prevederile Directivei Comisiei Europene pentru detasarea angajatilor, ce nu va mai fi aplicabila post-Brexit in relatiile mentionate.
In consecinta, determinarea corecta a legislatiei aplicabile unei relatii de munca transfrontaliere in afara reglementarilor europene actuale privind detasarea in cadrul UE, va reprezenta o mare problema.
31 Decembrie 2020
Transport intracomunitar
Societatile comerciale de transport rutier intern si international pot obtine Formularul A1, pentru situatiile de pluriactivitate, conform Regulamentului (CE) nr. 883/ 2004, daca efectueaza activitati de transport si pe teritoriul Romaniei.
Constructii
Detasarea lucratorilor are loc in contextul prestarii transfrontaliere de servicii. Doar intreprinderile legal infiintate intr-un stat membru pot face uz de libertatea de a presta servicii.
O intreprindere poate avea in vedere detasarea lucratorilor in alt stat membru al UE, in temeiul directivei privind detasarea lucratorilor, daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a incheiat un contract de servicii cu o parte careia ii sunt destinate serviciile, care isi desfasoara activitatea într-un alt stat membru;
doreste sa detaseze un lucrator intr-o unitate sau intr-o întreprindere detinuta de același grup pe teritoriul altui stat membru;
este o intreprindere cu incadrare in munca temporara sau un agent de muncă temporara si intenționează sa puna un lucrator la dispozitia unei intreprinderi utilizatoare infiintate sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul altui stat membru.
COVID-19 Informatii pentru lucratorii detasati 2020
Trebuie sa respectati normele statului membru “gazda” referitoare la conditiile de munca?
Dacă va aflati deja in statul in care v-a trimis angajatorul pentru a presta serviciile („statul gazda”) si veti continua sa va desfasurati activitatea acolo, legislatia din statul membru gazda privind conditiile de munca de baza (salariul minim, timpul maxim de lucru, concediul de odihna, normele privind sanatatea, siguranta si igiena la locul de munca etc.) se va aplica în continuare fara nici o limitare. Deplasarea la locul de munca poate fi restrictionata in functie de deciziile autoritatilor din statul “gazada” cu privire la pandemia COVID-19. Totusi, dreptul la prestatii sociale ramane valid din partea statului membru in care platiti contributiile la asigurarile sociale, si nu din partea statului membru gazda.
Sunteți lucrator detasat si activitatea dumneavoastra a început inainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19
Daca sunteti lucrator detasat si activitatea dumneavoastra in celalalt stat membru a inceput inainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, nu ar trebui sa fiti afectat de nicio restrictie naționala privind trecerea frontierei, daca va aflati deja efectiv în statul membru în care ati fost detasat. Trebuie sa continuati perioada de detasare astfel cum este specificata în DP A1 ( Formularul A1) si veti ramane asigurat in statul membru in care este stabilit angajatorul dumneavoastra sau in care sunteti asigurat in mod normal, ca persoana care desfasoara activitati independente.
Aveti nevoie de formularul A1?
Completeaza rapid formularul de mai jos si te vom contacta in maxim 4 ore !
Contacteaza-ne!
Atentionare: Datorita volumului ridicat de cereri nu vom putea prelua pentru o perioada limitata de timp solicitarile primite din partea PFA-urilor, Intreprinderilor Individuale precum si ale societatilor comerciale care au mai putin de 2 angajati.
- Bucuresti, Romania
- +40 730 767 057
- office@formulara1.ro