Mobilitate Internationala

Iti doresti sa lucrezi in Romania cu forme legale?

Contacteaza-ne!

Angajarea de cetateni straini din UE in Romania

 

 Va oferim consultanta si depunem toate eforturile pentru obtinerea cat mai rapida a dreptului de ședere. De asemenea, oferim suport in vederea stabilirii si a inregistrarii rezidentei pentru angajatii straini, dupa caz.

Documentele emise de Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) care atesta rezidenta in Romania sunt:

  • certificatul de inregistrare (pentru cetatenii UE/SEE/Confederatia Elvetiana);
  • cartea de rezidenta (pentru membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE/Confederatia Elvețiana);
  • carte de rezidenta permanenta (atat pentru cetatenii UE/SEE/Confederația Elvetiana, cat si pentru membrii lor de familie)

Cetatenii UE/SEE/Confederatiei Elvetiene si membrii lor de familie pot lucra pe teritoriul Romaniai in aceleasi conditii ca si cetatenii romani ( pe baza unui contract individual de munca, contract de detasare, aviz, etc.)

In cazul detasarii sau a delagarii transnationale, putem sa va ajutam cu obtinerea Formularului European A1, obtinerea rezidentei fiscala și finalizarea tuturor celorlalte formalitata

europe, flag, star

Angajarea de cetateni straini non-UE in Romania

connection, worldwide, connected-4885313.jpg

Intentionati sa angajati cetateni al unui stat din afara Uniunii Europene si vreti sa va asigurati ca indepliniti toate formalitatile de angajare in Romania? 

Echipa Viva HR va poate ajuta in vederea obtinerii tuturor avizelor necesare si a formalitatilor de angajare conform legislatiei in vigoare. 

Pentru cetatenii Non-UE – Dacă vreti să beneficiati de toate avantajele unui angajat în Romania, trebuie să cunoasteti urmatoarele aspecte:

– pentru inceput, trebuie sa gasiti un angajator doritor să va angajaze cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Puteti aveam calitatea de angajat doar la un singur angajator.

– pentru a va putea angaja, veti avea nevoie an primul rand de un Aviz de angajare, obținut de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Echipa Viva HR va poate oferi suportul necesar in obtinerea Avizului de angajare in maxim 30-45 de zile lucratoare. Mai multe detalii regasiti mai jos.

Avizul de angajare pentru lucrator permanent da dreptul angajatorului sa incadreze in munca un strain cu contract individual de munca pe durata nedeterminata. 

Contractul individual de munca pe perioada determinata se prelungeste in conditiile prevazute de Codul muncii, fara obtinerea unui nou aviz de angajare, doar in situatia in care se mentin conditiile de angajare pe locul de munca respectiv.

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare sunt necesare urmatoarele documente:

– copia avizului de angajare, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari sau, dupa caz, documente prin care sa se faca dovada ca solicitantul se incadreaza in categoriile de cetateni straini care pot fi incadrati fara aviz de angajare;

–dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului minim brut in Romania pentru intreaga perioada inscrisa in viza;

– certificat de cazier judiciar sau alt document cu valoare juridica similara, eliberat de autoritatile din statul de domiciliu sau de resedintă;

– asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei.

Ulterior obtinerii Avizului de angajare si a Vizei de sedere,  trebuie obtinut Permisul unic sau Cartea albastră a U.E. Documentul atesta dreptul de sedere in Romania si se obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul în care cetateanul non-UE locuieste. 

Pentru obtinerea Permisului Unic sau a Cartii albastre a UE se depun o serie de documente cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru studii, primul pas este sa inscrierea la o unitate de invatamant si obtinerea acceptul oficial / in scris al acesteia de aceasta. Instituția de învatamant poate fi atat de stat cat si privata, cu conditia ca aceasta din urma sa fie acreditata conform legii.

Urmatorul pas este obtinerea vizei de lunga sedere pentru studii. Aceasta viza se obtine de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. Putem obtine viza pentru studii pentru calitatea dvs. de: elev, student, masterand, doctorand sau în cadrul unui program de schimb de elevi.

Viza Schengen permite, pe de o parte sederea pe durata scurta în spatiul Schengen (adica nu mai mult de 90 zile intr-un interval de 180 zile) sau, pe de alta parte, iti poate permite doar tranzitul prin spatiul Schengen. Viza de scurtă zedere poate fi: simplă, dublă sau multipla.

Daca exista o viza eliberata de un stat Schengen, aceasta este valabila pentru toate celelalte state Schengen.

Tarile din Spatiul Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.

Oferim consultanta – Va explicam care sunt etapele de parcurs si lista documentelor necesare. Va oferim suportul nostru pe intreaga perioada a colaborarii.

Intocmim documentele impreuna

Verificam documentele – conform listei documentelor necesare si acuratetea informatiilor

Depunem dosarul – Va degrevam de stresul si timpul pierdut programarilor, ghiseelor sau al statului la coada

Urmarim procesarea documentelor – Verificam constant statusul solicitarii si va tine la curent cu eventualele modificari

Ridicam documentele – ridicam documentelor imediat cum se va solutiona cererea dvs. si o sa va anuntam cand puteti intra in posesia acestora